Aktuelle udstillinger

Willumsens Verden

Permanent udstilling

Første gang Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958) for alvor satte sindene i kog hos sine landsmænd var i 1891. Fra Paris sendte han raderingen Frugtbarhed hjem til udstilling på Den Frie i København. Willumsens forenklede, symbolistiske portrættering af sin gravide hustru, og en programmatisk erklæring om den ”nye kunst”, forargede det danske kunstpublikum, som alligevel stod i kø for at se det skandaløse værk. Siden da har Willumsen skilt vandene med sin pågående, ofte storladne og til tider ekstreme, figurative kunst.

Tiden møder tiden

21. juni – 30. december 2019

I udstillingen ”Tiden møder tiden. J.F. Willumsen og Jørgen Haugen Sørensen” er en af Danmarks største, nulevende billedhuggere Jørgen Haugen Sørensen (1934) inviteret til at gå i dialog med et udvalg af J.F. Willumsens værker. Haugen Sørensen har produceret nye værker til udstillingen, men også eksisterende arbejder fra de seneste 15 år bliver vist.

Kommende udstillinger

Alkymistens laboratorium

8. februar – 31. maj 2020

Med inspiration fra alkymien, hvor videnskab, kunst og magi havde lige stor vægt, har billedkunstner Cecilia Westerberg (f. 1967) skabt en udstilling, som reflekterer over alkymistens samlinger og laboratorier. Den opfordrer til et dynamisk og intuitivt forløb, hvor man som gæst vil opleve små forhindringer undervejs, og hvor lyd og lys er væsentlige faktorer. Udstillingsarkitekt Stine Friese har designet udstillingens rum, mens radiodokumentarist Rikke Houd har skabt lydhistorier.

Alkymistens Laboratorium består af fire rum: et wunderkammer, et herbarium, et farvelaboratorium og et transformationsrum. I Reliefsalen og på balkonen udstilles værker af Willumsen, der relaterer til udstillingens temaer.

Udstillingen er støttet af Nordea-fonden og Statens Kunstfond, og arrangeret i samarbejde med Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring, Vejle Kunstmuseum og Skovgaard Museet.

Farveprøver Margrethe Odgaard Willumsens Museum

At se gennem farver

13. juni – 27. september 2020

Museet har inviteret den prisbelønnede, danske tekstildesigner og farveekspert Margrethe Odgaard (f. 1978) til at udstille på museet i dialog med Willumsens værk og praksis. Både Willumsen og Odgaard arbejder i krydsfeltet mellem kunst og design og har mange fællestræk i deres arbejdsproces. Dels deres optagethed af farverne, dels den ekstreme systematik, nysgerrighed og undersøgende tilgang til at skabe sanselige virkninger hos beskueren. Mange overvejelser og talløse afprøvninger og variationer ligger bag det færdige værk eller produkt. Udstillingen vil derfor trække denne ellers skjulte proces frem i lyset og blotlægge de nødvendige eksperimenter og endeløse repetitioner i det kunstneriske arbejde.

I forbindelse med udstillingen sætter museet fokus på Willumsen som kunsthåndværker og viser hans interessante produktion af bl.a. plakater, tekstiler, møbler og keramik.

Willumsen & Kirchner. Iscenesat liv og natur. Die Nacht im Zwielicht.

Iscenesat liv og natur. Sene værker af Ernst Ludwig Kirchner og J.F. Willumsen

9. oktober 2020 – 31. januar 2021

Willumsens Museum ser frem til at præsentere Willumsen i selskab med den vigtigste eksponent for ekspressionismen i Tyskland, Ernst Ludwig Kirchner, i den første store præsentation af kunstneren på et dansk kunstmuseum. Sammenstillingen mellem Willumsen og Kirchner tydeliggør nogle højst interessante og overraskende ligheder i deres værker, som kredser om mange af de samme motiver: Mennesker i bevægelse i teatralsk iscenesatte og forvrængede rum, byprospekter med skæve vinkler og udtryksfulde og farverige bjerglandskaber.

Udstillingen er muliggjort gennem generøse lån fra Kirchner Museum Davos samt museer og private samlere i Schweitz, Tyskland og Danmark.

Tidligere udstillinger

Museet har gennem årene haft en lang række særudstillinger af forskellig art.

Dialogudstillinger
I 1976 blev arrangeret den første af en række dialogudstillinger, hvor nulevende billedkunstnere sættes i sammenhæng med Willumsens værker. Kunstnerne indbydes til at “gå i dialog” med Willumsens kunst med det formål at belyse bestemte temaer i hans værker. I en udstilling med Richard Mortensen på museet i 1976, blev Mortensens farvestærke, abstrakte billeder sammenstillet med Willumsens malerier og skulpturer, hvorved farven i Willumsens værker blev fremhævet og understreget. Senest blev en dialogudstilling vist i 2007, da billedkunstner Kaspar Bonnén gik i dialog med Willumsens skulpturer i udstillingen “I symbolernes skygge. Skulpturer af J.F. Willumsen og Kaspar Bonnén”.

J.F. Willumsens relation til samtidige kunstnere
I andre særudstillinger har temaet været Willumsens relation til samtidige kunstnere, som i “J.F. Willumsen og Den frie Udstillings første år 1891-1898”, der blev vist på museet i 1982. Her blev Willumsens kunst fra denne periode præsenteret sammen med udvalgte værker af de andre danske kunstnere, der var med til at starte protestudstillingen Den frie Udstilling.

Temaudstillinger om J.F. Willumsen
En anden type særudstilling, der udvider kendskabet til Willumsens kunst eller til hans Gamle Samling, er temaudstillingerne, der behandler Willumsens arbejdsproces. Dette var tilfældet med udstillingerne “Willumsens Badende børn – fra skitse til færdigt billede” fra 1990 og “J.F. Willumsens maleteknik”, vist i 1992, som gav indsigt i Willumsens teknikker og arbejdsmetode. Udstillinger, der vedrører Willumsens private kunstsamling, Gamle Samling, har vist et særligt udvalg af samlingens værker, som i “Italienske tegninger fra J.F. Willumsens “Gamle Samling” (I) og (II)” fra henholdsvis 1984 og 1988. Derudover har Gamle Samlings værker også været vist i dialog med Willumsens egne værker i udstillingen “Pegasus og Tanagra. Antikken i J.F. Willumsens kunst og samling” fra 1997, hvor de antikke elementer i Willumsens arbejdsproces blev belyst, og samtidig redegjordes der for de klassiske værker i Gamle Samling.

Sanseudstillinger
På museet har der ligeledes løbende været arrangeret forskellige sanseudstillinger for børn. På den første sanseudstilling i 1979 “Sansning og Sammenhæng” af billedkunstnerne Henrik Have og Susanne Ussing, opstod en mangfoldighed af genskabninger og understregninger i Willumsens kunst. En udstoppet Pegasus, en gul vandseng, skumgummitotter, glasskår, en hule, et byggestillads, hvedegræs og meget mere blev bindeled mellem J.F. Willumsen og børnene. I udstillingen “FIGUR”, 1983, lod billedkunstneren og scenografen Kirsten Justesen børn opleve skulptur gennem deres krop. Ved at se på skulptur, være skulptur og lave skulptur oplevede de form og bevægelse i rummet.

Fra Klassisk til Queer fra gang mod Orlando Lærke Posselt Lea Guldditte Hestelund

Fra klassisk til queer

26. januar – 9. juni 2019

gode anmeldelser til EKKORUM på J.F. Willumsens Museum

EKKORUM. Thorvaldsen, Willumsen, Jorn og deres samlinger.

10. juni – 30. december 2018

Brask Collection meets Willumsen

Brask Collection meets Willumsen

9. September 2017 – 18. februar 2018

J.F. Willumsen Skæve streger Tuborgplakat dansk plakatkunst

Skæve streger

25. januar 2017 – 27. august 2017

Hovedværker fra samlingen

12. maj 2017 – 18. februar 2018

I bølgen blå. Willumsen og de badende børn

7. september 2016 – 8. januar 2017

Farvefeber Willumsens Museum

Farvefeber

19. april – 21. august 2016

Naturmøder

8. oktober 2015 – 3. april 2016

Krigens aftryk

13. september 2014 – 22. februar 2015

Cafe Dolly Willumsens Museum

Café Dolly. Picabia, Schnabel, Willumsen.

8. september – 30. december 2013

Kroppen i Bevægelse Willumsens Museum

Kroppen i bevægelse

Ny keramik Willumsens Museum

Ny keramik i dialog med J. F. Willumsen

17. november 2012 – 16. februar 2013

Ikke kunne Peter Carlsen Willumsens Museum

Peter Carlsens Willumsen-parafraser

5. november 2011 – 17. juni 2012

Bjergbestigersken og fysikeren på besøg

Udstillingen kan ses frem til 1. august 2010

Mellem Stjernerne og Himlen. Dialogudstilling med Viera Collaro

28. maj – 23. oktober 2011

AFSÆT. Fotografi af Mads Gamdrup og Erik Øckenholt

Forlænget til 9. januar 2011

Et værk uden grænser

13. maj 2009 – 3. januar 2010

Gennem tiden har J.F. Willumsens Museum haft mere end 30 forskellige særudstillinger på plakaten. De ældste af dem findes desværre ikke i vores digitale arkiver, men herunder findes en oversigt med årstal og tema for udstillingen.

2008: “Vitale Willumsen. J.F. Willumsens dyrkelse af krop, natur og livskraft”, 2007: “I symbolernes skygge. Skulpturer af J.F. Willumsen og Kaspar Bonnén”

2006: “Det var i den hvide sommer”. En videoinstallation ved Niels Lomholt

2006: “Kobling med Willumsen – lån fra Ordrupgaard” 2005: Genåbning af museet. Nyt udstillingsprogram “Sansning og reflektion”

2001: “Rammeskrift Til J.F. Willumsen. Dialog med Lars Bukdahl

1997: “Pegasus og Tanagra. Antikken i J.F. Willumsens kunst og samling”

1996: “Demons Stemme”. En videoinstallation ved Niels Lomholt

1995: “Fiktion og virkelighed. J.F. Willumsens fotografier”

1994: “Udtryk til skue”. Sanseudstilling for børn ved Cai-Ulrich von Platen

1992: “J.F. Willumsens maleteknik”

1992: “Gylden Storm”. Opera og viewmasterudstilling ved Jacob Schokking, Jan Goorissen og Morti Vizki

1992: “KONCERNº/WILLUMSEN” ved Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jacob Jakobsen og Jørgen Michaelsen

1991: “Fortabelse” ved Lone Høyer Hansen

1990: “Willumsens Badende børn – fra skitse til færdigt billede”

1988: “Himmelgåden”. Sanseudstilling for børn ved Lilian Polack

1988: “Italienske tegninger fra J.F. Willumsens “Gamle Samling”(II)”

1987: “Troløst draperi” på Willumsen ved Kirsten Justese

1984: “Italienske tegninger fra J.F. Willumsens “Gamle Samling”(I)”

1983: “FIGUR”. Sanseudstilling for børn ved Kirsten Justesen

1982: “J.F. Willumsen og Den frie Udstillings første år 1891-1898”

1980: “Willumsens Hørup-monument”

1979: “Sansning og Sammenhæng”. Sanseudstilling for børn ved Henrik Have og Susanne Ussing

1978: “Arme og Ben på Willumsen” ved Ursula Reuter Christiansen, Poul Gernes, Erik Hagens, Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen, Henning Christiansen og Richard Winther

1977: “J.F. Willumsens pasteller”

1976: “J.F. Willumsens keramiske værker 1891-1900

1976: “J.F. Willumsens arbejdsmetode”

1976: “Richard Mortensen på J.F. Willumsens Museum”, 1975: “Gamle Samling. Udvalgte malerier”